Kuna

kuna_lesna

Wśród kun rozróżnia się dwa gatunki: kunę leśną i domową.

Kuna leśna
Kuna leśna ma długi tułów, głowę dość dużą, okrągłą, pyszczek spiczasty, uszy krótkie, okrągłe, oczy duże, nogi krótkie. Ogon długi, puszysty.
Kuna jest z wierzchu kasztanowobrunatna, na szyi przy głowie i na podbrzuszu tułowia jaśniejsza, żółtawa. Na podgardlu pomarańczowokremowa plama, chcarakterystycznie półokrągła na piersiach. Łapy brązowe zakończone opuszkami i pazurami.
Futro ma włos podwójny, przy skórze gęsty, brązowożółty i przewodni ciemniejszy. Kita puszysta, z długim, ostrym, ciemniejszym włosem. W całości futro lśniące, w zimie ciemniejsze niż w lecie.
Kuna leśna ma długość ok. 50 cm, ogon ok. 30 cm, wysokość ok. 20 cm i masę do 1,5 kg.

Kuna lesna żyje w lasach całego kraju, najchętniej w gęstych lasach miesznych. Trzyma się stale obranej przez siebie części lasu. Urządza legowisko w dziuplach starych drzew, najchętniej dębów.

Kuna żywi się głównie złowionymi małymi zwierzętami lub ptactwem. Zjada również jaja ptasie, jagody i owoce leśne. Tumak łapie zarówno myszy i wiewiórki, jak i zające i króliki, a nawet małe sarniątka. Atakując stara się ofiarę zadławić albo przegryźć jej gardło lub arterie szyjne, często potem odgryza głowę. Ze szczególną zawziętością ściga wiewiórki. Padliny w zasadzie nie rusza.
Tumak w ciągu dnia przebywa w dziupli lub opuszczonym gnieździe. Po zachodzie słońca, a nawet i wcześniej, wychodzi na żer. Zdarza się, że poluje także w ciągu dnia. Zmienia swój rejon polowania dość regularnie. Zwykle na opolowany rejon wraca po 5-7 dniach, w zależności od swojego zwyczaju.

Kuna żyje pojedynczo, tylko w okresie cieczki w lipcu-sierpniu łączy się w pary. W czasie cieczki kuna wydaje głos podobny do miauczenia kota. Pomiot następuje u kuny dopiero po 38 tygodniach od zapłodnienia, a więc w kwietniu lub maju. Ciąża kuny jest przedłużona, gdyż do końca zimy płód właściwie nie rozwija się, a potem dojrzewa bardzo szybko. Samica pomiata od 2 do 5 młodych, które przez około 4-5 tygodni są ślepe. Młode w lecie i jesienią żyją przy matce. Potem są już samodzielne. Pełną dojrzałośc osiągają w drugim roku życia. Maksymalny wiek kuny wynosi ok. 10 lat.

Polowanie
Na kuny leśne wolno polować od 1 września do 31 marca, a w obwodach z ostoją głuszcza i cietrzewia – przez cay rok. Poluje się głównie na białej stopie, po tropie oraz w czasie przypadkowych spotkań, jak również na wab.
Kuna zanim wjdzie do swojego dziennego gniazda, a więc dziupli lub ptasiego gniazda, wypróżnia się i oddaje mocz. Jest to dla mysliwego znak że gdzieś w poblizu jest ukryta. Siedzącą w dziupli kunę można wypłoszyć uderzeniem w drzewo kijem lub toporkiem.

Kuna domowa
Kuna domowa jest podobnej budowy i wielkości jak kuna leśna, ma jednak nieco krótsze nogi i ogon niż leśna. Futerko kasztanowobrunatne, uszy z białym obrzeżem i na piersiach biała plama sięgająca w rozwidleniu do górnej części nóg. Kształtem i kolorem plamy odróżnia się od kuny leśnej.
Kuna domowa żyje na starych strychach domów i w zabudowaniach gospodarczych, wśród zwałów drzewa lub gałęzi albo też w kamionkach w pobliżu gospodarstw. Spotyka się je także na obrzeżach lasów, w ogrodach, parkach, starych budynkach i ruinach domów. Kuna domowa prowadzi tryb zycia nocny i samotny. Poluje głównie na ziemi a nie na drzewach.

Kuna żywi się małymi ssakami, takimi jak myszy ikrety, ale zjada również króliki, kury, gołębie, jaja, owoce i jagody. Kuna czyni nieraz duże szkody w kurnikach i gołębnikach, gdyż potrafi wybić wszystkie sztuki, które uda się jej pochwycić, a zjada tylko tę sztukę którą może zaciągnąć do kryjówki.

Okres godowy jest w lutym lub lipcu-sierpniu, ciąża trwa 2 albo 9 miesięcy (przedłużona). Kuna rodzi w kwietniu 3-7 młodych, nagich i ślepych.

Polowanie
Na kuny poluje się od 1 września do 31 marca, a na terenach występowania głuszca i cietrzewia – cały rok.

Dla członków koła

W3Schools

Prace Gospodarcze

W3Schools

Obecna Faza Księżyca

Księżyca Przybywa (garb)
Księżyca Przybywa (garb)

Księżyc jest obecnie w znaku Bliźniąt
Księżyc ma 10 dni
Kalendarz Polowań

W3Schools